Nieuws

Wat betekent de Brexit straks voor uw Britse werknemers?

24-04-2019

Zoals u waarschijnlijk weet is het Verenigd Koninkrijk van plan de Europese Unie (EU) te verlaten, maar werd de uittreding (Brexit) na stemming uitgesteld tot 31 oktober 2019. Samen met Nederland spant de EU zich in om tot een akkoord te komen met het Verenigd Koninkrijk. Een ‘deal’ scenario met goede afspraken is de beste manier om de belangen van Britten in binnen- en buitenland te waarborgen. Er zijn echter twee mogelijke scenario’s: ‘no deal’ en ‘deal’. We bespreken beide scenario’s kort.

WAT GEBEURT ER ALS ER GEEN AKKOORD KOMT OVER DE BREXIT (‘NO DEAL’)?

Bij geen akkoord (no deal) heeft dit gevolgen voor het verblijfsrecht van Britse onderdanen en hun gezinsleden. Heeft u werknemers die de Britse nationaliteit hebben (of gezinsleden van Britse onderdanen) en zijn deze werknemers op de dag van de Brexit in het bezit van een geldige Nederlandse vergunning dan heeft Brexit geen invloed op hun verblijfsrecht zolang de vergunning geldig is.

WAT GEBEURT ER ALS ER WEL EEN AKKOORD KOMT OVER DE TERUGTREKKING (‘DEAL’)?

Britten (en hun gezinsleden) die nu al rechtmatig in Nederland verblijven kunnen na Brexit gewoon in Nederland blijven wonen, werken en/of studeren. Na 5 jaar rechtmatig verblijf in Nederland kunnen zij permanent verblijfsrecht verkrijgen op dezelfde manier als EU-burgers dat kunnen. Daarmee kunnen deze werknemers en hun gezinsleden hun leven in Nederland dus gewoon voortzetten.

IN EERSTE INSTANTIE VERANDERT ER DUS NIETS

Vanaf 1 januari 2021 hebben Britse werknemers en hun gezinsleden in Nederland in principe een verblijfsdocument nodig om hier te kunnen wonen, werken en studeren. Daarom worden deze werknemers verspreid over de transitieperiode (datum Brexit tot 31 december 2020) door de IND uitgenodigd om een verblijfsdocument aan te vragen. Hiervoor ontvangen zij een uitnodiging van de IND om een aanvraag voor een verblijfsdocument in te dienen. De uitnodigingsbrief wordt gestuurd naar het adres waarop de Britse werknemer geregistreerd staat bij zijn of haar gemeente (in de BRP). Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gegevens juist zijn.

WAT UW BRITSE WERKNEMERS NU AL KUNNEN DOEN

Britse werknemers die in Nederland wonen, moeten zich inschrijven bij de gemeente waar zij woonachtig zijn. Zij worden op die manier opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). De Nederlandse overheid (waaronder de IND) maakt gebruik van de BRP voor het verzenden van informatie. Het is Britse werknemers dan ook te adviseren om zich tijdig in te schrijven en ervoor te zorgen dat zij op het juiste adres staan ingeschreven. Zo kan de Nederlandse overheid hen bereiken als dat nodig is.

VRAGEN?

Hebt u nog vragen over het verblijfsrecht van een van uw werknemers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: +31 88 185 00 00.

Terug naar het overzicht

Wilt u een expert spreken voor uw grensoverschrijdende arbeidszaken?

Vraag een gratis adviesgesprek aan